Bildet viser et brød som ligger på et kledet oppå en brun trestol.

Ny bok fra bakeri-gründer: Volum 2, Bakst og grønne tanker

Ny bok ute nå

Da vi pratet med bakeri-gründer Siv Svolsbru i desember kunne hun fortelle oss at den nye boka si, Volum 2, Bakst og grønne tanker, var på vei fra trykkeriet. Boka – som hun har laget sammen med fotograf og grafisk designer, Hilde Mork – er proppfull av de mest populære oppskriftene fra bakeriet Ikke bare brød i Porsgrunn. Ikke bare er dette en bok med gode bakeoppskrifter, men den er også krydret med “grønne tanker” (tanker rundt økologi og bærekraft, red. anm.). I tillegg er dette også en praktbok med vakre bilder. Den har til og med plass til å gjøre egne notater. Dette kan komme godt med, da det å bake – særlig med surdeig – er en kunst det tar tid å mestre.

Bildet viser en lys grå bok med svart rygg. Den ligger oppå innpakningspapir av typen gråpapir. Boka inneholder oppskrifter fra Sivs bakeri.

Økologisk håndverks-bakeri

Ikke bare brød er Siv Svolsbrus hjertebarn. Og fra det lille bakeriet sitt ønsker hun å skape en stille matrevolusjon, som hun sier det selv. Målet hennes er å lage gode bakevarer, laget på rene, økologiske produkter, og helst på gamle kornsorter. Disse krever en del mer omsorg, kjærlighet og forståelse enn de moderne, framavlede kornsortene. Men heldigvis er Siv en tålmodig baker som er veldig opptatt av respekt og forståelse for de råvarene hun jobber med. I en verden der pris har blitt det viktigste, synes vi i Agrossist at det er mer enn beundringsverdig at det fortsatt finnes folk som setter kvalitet i førersetet. Vi heier på Siv, og gleder oss til å fortsette samarbeidet med henne i årene som kommer!

 

Sivs müslibrød

Solsikkekjerner, sesamfrø og gresskarkjerner får en helt annen smak og konsistens når de blir varmebehandlet. Vi legger de på stekebrett, og rister i ovnen på 120 grader i 10 – 15 minutter.

 

Solsikkekjerner 30 gram

Gresskarkjerner 30 gram

Sesamfrø 20 gram

Linfrø, knuste 20 gram

Havregryn 100 gram

Sammalt landhvete 100 gram

Sammalt svedjerug 100 gram

Siktet landhvete 100 gram

Vann 7 1/2 dl

Salt 20 gram

Gjør 10 gram

 

Framgangsmåte

Løs opp gjær i 7 dl vann. Spar resten av vannet til eltingen.Tilsett havregryn og alle frøene, og la dette stå i to til tre minutter. Bland så inn resten av melet, og la deigen stå å hvile i 15 – 20 minutter. Tilsett saltet, og elt deigen enten for hånd eller i maskin. Tilsett mer vann – i små mengder – under eltingen, hvis det trengs. Hvor lang tid dette tar kommer an på teknikk og kraften i eltingen, men deigen skal bli smidig og blank. Sett til heving i romtemperatur i to til tre timer.

Ha deigen over på bakebordet. Del i to, og form emnene runde på varsomt vis, og la hvile i ti minutter før de formes til brød. Rulles gjerne i en blanding av havregryn, sosikkekjerner, sesamfrø og gresskarfrø.

Legg brødene i smurte brødformer.

Etterhevese i 45 minutter, og stekes på 210 grader i 35 – 40 minutter.

 

Ingrediensene Siv bruker i sitt bakeri finner du her:

Solsikkekjerner

Gresskarkjerner

Linfrø

Havregryn

Sammalt landhvete

Samalt svedjerug

Siktet landhvete

Salt