Lammefrikassé med øl og dill fra Jonas Melin

Påske er lammetid for mange og her har vi en knallgod oppskrift fra vår venn Jonas Melin.

Jonas Melin har lang fartstid som kokk og kjøkkensjef, blant annet på Sult og Tørst, og Markveien Mat og Vinhus. Han eide og drev Food Story og Food Story Catering før han i 2016 begynte i Resthon. I dag er Jonas sentral kjøkkensjef i Resthon, der han driver kjøkken på Håndverkerstuene, Den Gamle Major og The Scotsman.

Jonas lager mat med stor fokus på det enkle, gjerne med grund i det tradisjonelle.

Mat skal være bærekraftig og helst ikke ha unødvendige tilsetninger. Å leke med det tradisjonelle samtidig som man lar seg inspirere av moderne tekniker, og andre matkulturer er et morsomt utgangspunkt på kjøkkenet.

Til 6 personer:

  • 1,2 kg lammebog uten bein
  • 7 dl hvete øl ex Ec dahls Lamo Wit
  • 3  ss epleeddik
  • 2 hvite beter eller neper
  • 1/2 liten spisskål / nykål
  • 2 dl grønne erter
  • 1 dl dill, finhakket
  • 2 ts fennikelfrø
  • 4  nellikspiker
  • 2 laurbærblad
  • 10 hvitpepperkorn
  • 4 gulrot
  • 1 purreløk (kun det hvite)
  • 1 dl fløte
  • 50 gr hvetemel
  • 50 gr smør
  • Salt

Kutt opp kjøttet i like store biter, 4  cm er en passe størrelse. Ha kjøttet i en kjele, hell på øl, krydder og salt og kok på svak varme i 1,5 timer.

Mens lammet koker passer du på å skrelle og kutte grønsakene. Gulroten i 1 cm store skiver, litt på skrå, betene i båter og purren i 2 cm biter. Kålen rives for hånd i 5 cm store biter.

Sil over kraften i en kjele og kok rotgrønnsakene og purren i 5 min eller til de fortsatt har litt tyggemotstand, kålen kokes med den siste minutt og ertene spares til rett føre servering. Ta ut grønnsakene og legg de på et bakebrett så de svalner fort.

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør ut melet. La det «steke» på middels varme i 1 min mens du rører. Hell så på kraften og fløtet, fortsett og røre i kjelen til sausen har ønsket konsistens.

Ha over kjøttet i sausen og la det trekke i 4 min før du har i rotgrønnsakene, kålen og ertene. La det trekke i 2 til 3 min og avslutt til sist med 1 dl fin haket dill.

Server med kokte poteter.

Smakelig måltid og god påske!