Harmoni bakeri

Harmoni Håndverksbakeri – Porsgrunn
Harmoni Håndverksbakeri holder til i Storgata 139 i Porsgrunn. Vi ønsket å starte et samlingspunkt gjennom en koselig kafe i øverste del av Porsgrunn sentrum. Huset vi holder til i er bygd rundt 1870-80 og er kjent som ” Helgesens hjørnet”. Med det særegene uttrykket er det en flott ramme rundt virksomheten vår. Foreløpig har vi blir møtt av positive gjester som besøker kafeen, og kunder som gjerne kjøper med seg et brød eller noe søtt til hjemmet.
Vi er tre faste ansatte på bakeriet:
Stefi Haldorsen – daglig leder, kafe ansvarlig og barista på huset.
Fredrik Lønne – eier og bakesjef.
Nikolai Meling- baker.
Fredrik og Nikolai er begge utøvere på det norske baker- og konditorlandslaget.
I 2015 vant Nikolai for beste brød og baguetter i Nordisk mesterskap.
I 2017 vant Fredrik for beste brød og baguetter, og norges første sammanlagte seier i Nordisk mesterskap. 
I år ble Norge kvalifisert til IBA -cup i Tyskland og Nikolai skal delta sammen med utøver Ivar Bakke.
Selve hjertet av virksomheten omhandler bakeriet. Vi er opptatt av kvalitet på råvarene og tilpasser ulike melsorter og kvaliteter som egner seg spesielt godt til akkurat sitt formål. Harmoni bakeri bruker kun norskprodusert mel. Norsk mel har en særegenhet med tanke på smak, farge og egenskaper. Det er både utfordrende og spennende.
Rent baketeknisk holder vi mye på med surdeig. Når vi bruker gjær hever vi alltid med fordeiger. Både surdeig og fordeiger gir lange bakeprosesser som utvikler smak, struktur og farge. Alle ”heve”-produktene har altså gått gjennom en 3 dager lang prosess. 
Vi bruker fullkorn i alt vi baker, både i brød og kaker. Det å inkorporere fullkorn i alle produktene gir en egen smak, struktur, farge og litt mer næring. Det at vi bruker mye vann i deigene gir også et særegent sluttresultat, en ekstremt saftig skorpe og lengere holdbarhet i brødene.
Oppskrift   ”Arbeideren”
”Arbeideren” er vårt hvetebaserte grovbrød. Det er hevet med en fordeig og bakt i form.
Oppskrift på 2 brød:
Dag 1: fordeig
100 g siktet hvetemel
70 g vann
en liten ert gjær
Bland dette lett i kjøkkenmaskin eller for hånd. Ha den i boks og sett kaldt.
Dag 2:
600 g sammalt hvetemel
160 g siktet hvetemel
14 g salt
5,5 – 6 dl vann ( dette varierer på melet, prøv deg frem)
hele fordeigen
Kjør alt utenom salt i en kjøkkenmaskin og bland godt sammen. La den stå i 20 minutter. 
Ha i salt og kjør deigen i maskinen til den er glatt og slipper bollen. Dette kan ta alt fra 10 til 20 minutter, det avhenger av melet som er i bruk. Når deigen er ferdig eltet, legges den til heving i smurt bolle i ca 2 timer. Det skal være tydelig aktivitet i deigen og om det er varmt så kan hevingen gå raskere. Så følg med.
Når deigen er hevet deles den i to emner. Slå opp emnene til brød, som vi bakere sier. Det betyr at brødene skal formes slik at de strammes opp og får en overflate som er glatt og jevn, og en flate som skal ned i formen. Gjør et forsøk, om det ikke går så bra så blir det veldig gode brød uansett. Når brødene er formet skal de i ferdig smurte former og heve kaldt til neste dag. De kan også heve i romtemperatur og stekes samme dag, men det vil uansett ta tid.
Dag 3: (eller senere samme dag)
Stek brødene i ovnen på 220 grader i rundt 45-50 minutter. Dette vil variere litt fra ovn til ovn.
(teksten er fra Harmoni Bakeri)