Balsamicopærer av Johan Kridih

Balsamicopærer av Johan Kridih

Høstens beste dessert-tips syns jeg er balsamicokokte pærer.

Personlig liker jeg litt overmodne pærer, nesten sånn at fruktkjøttet ikke henger helt sammen. Det viktigste når du smaker på dem er at det skal være liv i pærene og at saften renner. Harde, sure pærer brukes vanligvis til typiske kokte desserter som dette, men jeg vil virkelig anbefale å bruke mest mulig modne pærer som nesten har begynt å gjære. Det er da balsamicoen kommer inn. Denne gode ideen med å lage en vineddik av hvite druer, for så å flytte dem fra ulike trefat for å lage ulike karakterer på den blivende balsamicoen. Eik-, kastanje-, einebær-, og kirsebærfat er vanlige fat å bruke. Kirsebær for oppbygning av sødme, og eik for vaniljepreg.

Denne kulturperlen fra Modena i sentrale Italia, produseres bare der. Og vi har valgt eddiker fra Familjen Guerzoni, som den eneste produsenten i verden som produserer til biodynamisk balsamicoeddik. De produserer også en helt nydelige vineddikker.

Eddiken plukker opp smaken av pærene, og gjør dette til en deilig rett som fungerer til så mye. Du kan bruke den til rene enkle desserter, du kan bruke den til varm mat, viltkjøtt som elgstek med stuet grønnkål som du drysser appelsinzest og river muskatnøtt over. Du kan også servere den til ostefatet som tilbehør, for å nevne noe.

Kjøp eddiken her;

Min oppskrift
Min oppskrift er enkel å håndtere. Jeg ønsker at du skal være våken på det du holder på med. Ta initiativ i kjøkkenet – for den eneste måten å lære å lage mat på er å prøve og å være nysgjerrig.

Du kan legge disse pærene på glass og så ta de frem når du behøver.

Sånn gjør du:
Smelt sukker i en kjele til du får en karamell. Det er viktig at du tilpasser mengden sukker etter antallet pærer. Målet er å lage en sukkerlake som skal kunne dekke/drukne pærene helt.

Hell på vann og kok ut karamellen og tilsett såpass mye balsamico at du får en sur-søt saus/lake. Tenk på hvilken kjele du bruker – dersom den er vid må du kanskje bruke mer lake, så det kan være lurt å finne en kjele som passer til de pærene du har. Tilsett gjerne hel vanilje eller vaniljesukker av god kvalitet for å bygge opp retten.

Skrell pærene, senk dem ned i laken og la dette putre – altså ikke koke – så pærene tar til seg smak og blir gjennomkokt.

Vil du ha en mer julete variant, så hiver du i grønn kardemomme, kanel og en stjerneanis i laken.

Server med ristede nøtter og rosiner.