Bildet viser fem ovale tinnesker som omkranser en sjette. Sistnevnte har lokket litt på snei, og man kan skimte noen pastiller under dette. Bakgrunnen er hvit. På alle lokkene står det Anis de Flavigny. Alle eskene har litt forskjellig design.

Anis de Flavigny – pastiller med historisk sus

Anis de Flavigny

Landsbyen Flavigny-sur-Ozerain ligger vakkert til på en liten bakketopp, med utsikt over Côte-d´Or i Burgund. Den er regnet som en av de vakreste landsbyene i Frankrike, og inneholder alt av sjarme og historie ønsker seg. Gamle forsterkede murer og trange gater og porter, omkranset av pittoreske hus og bygninger.

Noe av det første man legger merke til i denne vakre lille byen er klosteret Abbaye Saint-Pierre. Men det man kanskje ikke vet er at bak de gamle klostermurene ligger en liten fabrikk med rundt tretti ansatte. Her produseres Frankrikes eldste varemerke, Anis de Flavigny.

 

Lange tradisjoner

For å forstå historien bak disse veldig populære pastillene må vi dra tilbake til det 8. århundre. Da benediktinerklosteret i Flavigny ble et reisemål for pilgrimmer. De kom hit for å se relikviene etter Saint Reine, som fortsatt oppbevares i byen. Anisfrø var helt tilbake til romersk tid kjent for sine helsemessige fordeler, særlig sin positive effekt på fordøyelsen. Og det er ingen overraskelse at munker i middelalderen også besatt denne kunnskapen.

Med en stadig økende tilgang på sukker tok det ikke lang tid før man begynte å dekke anisfrø i sukkerlake, for å produsere et velsmakende sukkertøy. Disse pastillene ble særlig populære blant kongelige og adelige.

 

Familieeid siden 1923

Den svært tidkrevende prosessen med å dekke anisfrø med sukkerlake var forbeholdt konditorer –  og i lille Flavigny var det på et tidspunkt ikke færre enn åtte slike. Etterhvert slo de seg sammen og dannet selskapet Galimard, som i 1923 ble kjøpt opp av de nåværende eierne, familien Troubat.

Det var Jean Troubat – bestafaren til direktør, Catherine Troubat – som først så den kommersielle verdien i disse pastillene. Og da selvbetjente maskiner dukket opp på franske jernbanestasjoner på 50-tallet, så han sitt snitt, og fikk designet de vakre små tinneskene som vi kjenner i dag. Disse skulle beskytte pastillene mot maskinenes røffe behandling.

I dag selges det over 200 tonn av disse pastillene over hele verden, men all produksjon foregår fortsatt innenfor klostermurene til det gamle Abbaye Saint-Pierre i Flavigny. I tillegg til de opprinnelige anispastillene, lages det i dag også andre smaker som fiol, rose, mandarin, ingefær, solbær, mint og lakris.

Fun fact: det tar femten dager – og en møysommelig prosess – å dekke et anisfrø med sukkerlake.